STÖRRE TEXT
Vår historia

Västerby
Fem seklers bondeliv
Norrgården
Hildingutställning
Bagarstugan
Sockenstugan
Föremålsregistrering
Västerby är vår hembygdsby
Ett 30-tal olika byggnader bildar en imponerande och välbevarad bykärna i Hälsingemiljö. Här finns mangårdar, stugor, fäbodvall, härbren, bodar och uthus, en del så gamla som från 1600-talet.

Fem seklers bondeliv
Västerby är en av landets större samlingar av månghundraåriga timmerhus. Här visas hela fem seklers bondekultur, i en unik samling med över 6 000 registrerade gamla bruksföremål, tillsammans med konst- och fotoutställningar.

På sommaren får byn liv genom våra aktiviteter. På gammelmormors tid är en aktivitet för barnfamiljer, där barnen får klä sig, leka och slöjda som förr i tiden.

Norrgården
I Norrgården har tiden stått stilla. I den gammaldags och orörda miljön, drivs sommartid café med hembakt. I adventstid arrangeras välbesökta julstugor, klicka på Aktiviteter ovan.

Minnesutställning om Hilding Mickelsson
Hälsingefotografen och hembygdsmannen Hilding Mickelsson levde i byn Östra Höle, Rengsjö. I ett rum i Regnells östra visar vi inventarier från Hildings kontor samt bilder och föremål förknippade med honom. Läs mer om Hilding Mickelsson.

Bagarstugan
I bagarstugan bakas äkta Rengsjötunnbröd på vedeldad häll, både under sommaren och till julstugorna. Välkommen att köpa de stora, härliga bröden!

Sockenstugan
I den gamla sockenstugan finns numera en vävstuga där trasmattor, dukar och tyger till sockendräkter framställs. Här är det aktivitet en stor del av året.

Föremålsregistrering
I dagsläget består föreningens samlingar av 6 820 registrerade föremål. För ändamålet används datorprogrammet SOFIE.

© Rengsjö Hembygdsförening